De bòbila a aiguamoll
Aquest espai natural es troba a uns 500 m al sud del poble, en un lloc on hi havia hagut una bòbila, d’aquí ve el seu nom.
Les extraccions d’argila per a la fabricació de teules i maons, que es van fer entre els anys vint i els vuitanta del segle XX, van anar rebaixant el terreny en una superfície d’unes 9 ha. L’àrea rebaixada s’inundava amb l’aigua procedent d’un aqüífer. Quan encara existia la bòbila, aquesta aigua s’extreia amb una bomba i s’abocava en una rasa. Posteriorment, el terreny es va reomplir amb runes i residus.
En començar la dècada de 1990, a iniciativa d’un grup conservacionista local, es va fer una intervenció molt important per netejar i restaurar la zona, a càrrec del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. L’aiguamoll es va inaugurar el 22 d’octubre de 1994. D’aleshores ençà s’hi han fet algunes intervencions de manteniment i millora de l’espai.
Estació biològica
Actualment, l’Aiguamoll constitueix un espai d’interès natural, on es pot trobar una notable diversitat d’organismes.
Tot i que el nivell de l’aigua varia força en funció de les pluges, gairebé mai no s’asseca del tot. Això permet el desenvolupament d’una vegetació i d’una fauna pròpies d’ambients humits.
Les aus constitueixen un dels principals atractius del conjunt. Durant els períodes de migració, és habitual observar-hi ocells que aprofiten la situació estratègica de l’Aiguamoll per baixar-hi a descansar i reposar forces per seguir el seu camí. També és important el paper de l’Aiguamoll en la preservació de diferents espècies d’amfibis i rèptils, amenaçats en altres llocs per diverses circumstàncies (contaminació, espècies invasores, etc.).
Des de l’any 2013 s’hi fa anellament d’ocells amb finalitat científica. Actualment (novembre 2024), s’hi han anellat més de 12.000 individus, de més de 100 espècies diferents.
Equipaments
L’espai, de propietat municipal, s’ha consolidat com un referent d’interès natural i educatiu. En diferents fases, s’ha anat dotant d’equipaments per a l’observació de la fauna, panells informatius i una aula de camp, habilitada en un antic transformador. Des del maig de 2011 hi ha un recorregut ornitoliterari, amb poemes de Celdoni Fonoll, alguns dels quals creats expressament per a l’Aiguamoll de la Bòbila.
Des de la tardor de 2021, l’Aiguamoll té una nova imatge gràfica, que ha anat acompanyada de la renovació de tots els rètols i plafons informatius del recinte.
Igualment, per acord del Ple Municipal, es va donar el nom de Jordi Falip a la caseta d’aguait, en memòria de qui va ser un dels principals impulsors de la recuperació de l’Aiguamoll.