Activitats econòmiques i ocupació
Durant el segle XX, a Santpedor la principal ocupació era la indústria. En canviar de segle, però, els serveis van passar al davant i la tendència s’ha anat accentuant any rere any.
Les dades d’afiliació a la Seguretat Social del mes d’octubre de 2024 indicaven que, entre afiliats al règim general i al règim d’autònoms, hi havia un total de 2.555 santpedorencs treballant als serveis, mentre que la indústria n’ocupava 955.
A força distància, la construcció comptava amb 205 treballadors i tan sols 45 es dedicaven al sector agrari.
Durant l’any 2023 hi va haver una mitjana de 219 persones aturades (un 60% de les quals eren dones) i al final de 2023 es comptabilitzaven 1.974 pensionistes al poble.
Segons l’estudi Estructura empresarial de la província de Barcelona 2023, elaborat per la Diputació de Barcelona, Santpedor és el tercer municipi del Bages pel que fa a xifra de negocis, amb un volum global de 527,1 milions d’euros.
Tres empreses del grup Gestamp i una del grup Vanderlande, totes amb seu a Santpedor, formen part del rànquing de les 25 empreses amb més volum de negoci del Bages, segons l’estudi esmentat.
Pel que fa a la innovació i la projecció internacional, també destaquen l’alimentària Ferrer i la biotecnològica Avinent Implant System, reconegudes amb diversos guardons per la seva trajectòria.
Afiliacions a la Seguretat Social per sectors.
Residents a Santpedor (octubre 2024)
Font: Idescat
Nombre d'empreses per sectors. Santpedor (2023)
Nombre d'empreses de serveis per tipologia. Santpedor (2023)
Font: Elaboració pròpia amb dades de l’INE
Evolució de l'atur. Santpedor 2005-2024
Font: Elaboració pròpia amb dades del SEPE. Servicio Público de Empleo Estatal
Polígons industrials
A Santpedor hi ha cinc polígons industrials de diferents dimensions i amb una mitjana d’ocupació de les parcel·les que s’apropa al 82% del sòl industrial. En total s’hi concentren un centenar d’empreses.
Hi ha dos polígons més en projecte, com a ampliació dels que es troben més apartats del nucli urbà.
El Consell Comarcal del Bages té publicat un catàleg de polígons i empreses de la comarca en el qual es poden consultar les dades dels polígons de Santpedor.
L’any 2010, l’Ajuntament de Santpedor va editar un fulletó informatiu sobre els polígons industrials del municipi, però no s’ha actualitzat.
Altres indicadors
Entre els anys 2011 i 2021 es va produïr una reducció dràstica del deute municipal, que va situar Santpedor entre els municipis amb un deute més baix, en comparació amb les poblacions catalanes amb un nombre d’habitants similar. En els exercicis de 2022 i 2023, el deute s’ha mantingut a zero.
Segons les darreres dades disponibles (2022), Santpedor ocupa el lloc 80 en el rànquing dels municipis catalans pel que fa a renda bruta mitjana. L’any 2020, per primera vegada, aquesta xifra es situà lleugerament per damunt de la mitjana catalana. Va tenir una pujada espectacular el 2021 i, l’any següent, va tornar a quedar una mica per sobre de la mitjana de Catalunya.