logo
a

Imprescindibles

El nucli antic

L’aiguamoll de la bòbila

Altres llocs d’interès

Àmbits temàtics

Art públic

Demografia

Economia

Govern local

Història

Medi ambient

Mitjans de comunicació

Paisatge

Turisme

Vida associativa

=

Enllaços

=

Contacte

=

Sobre aquest lloc

I més...

indrets

Indrets (vídeos)

Llocs que tenen una significació especial per a les persones que els presenten.

indrets

Llibres sobre Santpedor

Llibres editats des de 1992 que tracten sobre qualsevol tema relacionat amb el poble.

indrets

Fotos antigues

Fotografies de 1890 a 1990, aproximadament.

Mireia

Gent de Santpedor

Santpedorencs de naixement o d’adopció que han destacat en algun àmbit.

El nucli antic

L’aiguamoll de la bòbila

Altres llocs d’interès

Indrets (vídeos)

Llibres sobre Santpedor

Fotos antigues

Gent de Santpedor

=

Enllaços

=

Contacte

=

Sobre aquest lloc

Art públic

Demografia

Economia

Govern local

Història

Medi ambient

Mitjans de comunicació

Paisatge

Turisme

Vida associativa

brolla

Els matollars i les bardisses

Els matollars i les bardisses

A Santpedor no hi ha grans extensions de matollar. L’única zona una mica gran amb aquest tipus de vegetació es troba a la falda de la Costa de la Vila. Ara bé, això no vol dir que les espècies pròpies dels matollars quedin restringides a aquesta àrea. Ben al contrari, les trobem fent de sotabosc a les pinedes, en marges de camins o vora les rases i altres zones on el terreny no és pla.

Començant pels arbusts de major envergadura que trobem als matollars, hem d’esmentar-ne dos que, precisament, també trobem a les pinedes: el llentiscle (Pistacia lentiscus) i el garric (Quercus coccifera). Tots dos poden assolir uns 2 m d’alçària i un diàmetre considerable quan les condicions els són favorables. El garric, parent arbustiu de l’alzina, dona nom a una comunitat -la garriga-, en la qual no és rar trobar-hi algun càdec (Juniperus oxycedrus), matapoll (Daphne gnidium), aladern (Rhamnus alaternus) i altres espècies pròpies de les brolles, a més de l’esmentat llentiscle.

La brolla és una comunitat en la qual predominen petits arbustos (de menys d’1 m d’alçada), en general molt aromàtics i especialment concorreguts per les abelles, sobretot a la primavera. El romaní (Rosmarinus officinalis) és l’espècie més característica però també hi abunda l’argelaga (Genista scorpius). Altres mates més baixes que trobem en aquesta formació són el timó (Thymus vulgaris), la botja d’escombres (Dorycnium pentaphyllum), la foixarda (Globularia alypum), la sempreviva borda (Helichrysum stoechas), l’espernallac (Santolina chamaecyparissus) i el pinzell (Staehelina dubia). A la Costa de la Vila, a més, hi ha ruac (Ononis tridentata), una espècie exclusiva dels sòls guixencs.

Hem optat per emprar el terme matollar de manera que englobi la garriga i la brolla, ja que no sempre és fàcil de distingir quan comença l’una i acaba l’altra, atès que, tal com hem vist, hi ha força espècies que trobem a totes dues comunitats.

Encara que sigui poc freqüent, hem d’esmentar a part la ginesta (Spartium junceum), un arbust vistós i aromàtic quan està florit. El trobem naturalitzat en diversos llocs, sense arribar a formar grans comunitats, però potser on n’hi ha més concentració és al camí de Vallbona.

Les bardisses creixen sobretot en sòls humits (fondalades, vores de rases i torrents, etc.), a vegades dins del bosc o en masies enrunades. Es caracteritzen perquè la majoria de les plantes que les formen són espinoses i tenen fruits carnosos. Això les fa un lloc de refugi ideal per a moltes espècies de petits ocells.

L’esbarzer (Rubus ulmifolius), amb les seves característiques tiges llargues, arquejades i farcides d’agullons, és conegut també pels seus fruits comestibles -les mores- que evolucionen del color vermell al negre a mesura que van madurant. El roser caní (Rosa canina), de flors vistoses a la primavera i cridaners pseudofruits vermells a la tardor, i l’aranyoner (Prunus spinosa), dels fruits del qual se’n fan melmelades i s’elabora patxaran, són habituals a les bardisses, on sovint creixen barrejats amb arbrets com l’arç blanc (Crataegus monogyna) i el saüc (Sambucus nigra), i amb plantes enfiladisses com la vidalba (Clematis vitalba) i el lligabosc etrusc (Lonicera etrusca).


llentiscle
Llentiscle

flors de garric
Garric florit

glans de garric
Glans de garric

romaní
Romaní

timó
Timó

sempreviva borda
Sempreviva borda

matapoll
Matapoll

botja d'escombres
Botja d’escombres

pinzell
Pinzell

argelaga
Argelaga

foixarda
Foixarda

ruac
Ruac

bardissa
Bardissa

mores
Mores d’esbarzer

roser caní
Flor de roser caní

aranyoner
Aranyoner florit

Aquesta secció s’ha elaborat en col·laboració amb Marc Illa Llobet.